Adaptacija deteta na vrtić

Adaptacija deteta na vrtić

Privikavanje ili adaptacija deteta na vrtić je za roditelje veoma često stresnija nego što to dete doživljava. Svakako da je ova promena u životu deteta veoma velika, tj. iz porodičnog okruženja ulazi u potpuno novu sredinu nepoznatih osoba i dece, kao i nov prostor.

Potpuno normalno kod roditelja se javlja uzbuđenost, nesigurnost i strah da možda dete neće biti prihvaćeno od strane dece i slično. Strepnja roditelja koju dete oseća, stvara veću nesigurnost i veće eventualne probleme pri adaptaciji. Prvi korak bi bio da je roditelj nadvlada i bude siguran da želi dete da uključi u njegov mali kolektiv tj. vrtić.

Kada dete krene, prvi i najtezi korak je odvajanje od mame i tate. Dete može da plače, vrišti, otima se i pokušava da pobegne. Taj korak označava razvoj svesti deteta da se fizički odvaja od roditelja. Koliko god to izgledalo dramatično, dete se vrlo brzo umiri i počne da se bavi aktivnostima u vrtiću (igra se, prilazi drugoj deci, crta i sl.). Veoma važna je sama priprema deteta i pre samog polaska u vrtić roditelj i dete bi trebalo da upoznaju vaspitače, vide prostor, okruženje.

Dete bi trebalo da oseti pozitivan stav roditelja, ali da to bude predstavljeno kao potpuno normalna situacija. Ne treba pričati previše, jer kod deteta to može stvoriti odbojnost. Roditelj pri odvajanju nikako ne bi trebalo da prevari dete i ode bez pozdrava, dok bi povratak trebalo da bude povezan sa konkretnim aktivnostima, na primer: „pre užine“, „pre spavanja“ i to po dogovoru sa vaspitačem. Rastanak ne požurivati niti odugovlačiti. Prvih dana dete ne bi trebalo da dovode bake, deke, ili bejbisiterke, već isključivo jedan od roditelja. Vreme adaptacije deteta je individualno, ali u većini traje oko dve nedelje. U slučaju prekida adaptacije zbog bolesti, putovanja i sl. može se desiti da reakcija deteta nakon povratka u vrtić bude burnija.

U svakom slučaju je potrebna istrajnost, razumevanje i čvrstina od strane roditelja jer i dete na taj način ulazi u potpuno novu fazu života i potrebno mu je prilagođavanje.

 

Autor:
Emilija Filimonović
Vaspitač

Proizvod dodat za upoređivanje