Zasto je vrtić značajan za dete?

Zasto je vrtić značajan za dete?

Porodica je mesto gde dete započinje svoju socijalizaciju i stiče prva saznanja. Boravkom u vrtiću se taj proces podiže na viši nivo, jer tu dete razvijajući nasleđene potencijale postaje ličnost koja usvaja društveno prihvatljive načine ponašanja.

Značaj vršnjačke grupe je veoma veliki. Dete ovladava zajedničkim funkcionisanjem sa ostalom decom. Kroz igru i svakodnevne aktivnosti ovladava decentralizacijom, tj. iz prvobitnog fokusa sa sebe, stavlja se u položaj drugoga i uviđa da i drugi imaju svoje potrebe. U vrtiću se razvija samostalnost dece, krupna i sitna motorika, usvajaju znanja i veštine. Uticajem emocionalne, intelektualne i socijalne komponente, deca koja borave u vrtiću dostižu veću samostalnost od dece koja ostaju kod kuće.

Vrtići rade po predviđenim planovima i programima, poznatim metodama što je još jedan od razloga zašto bi deca trebalo da borave u njima.

Sa decom radi stručno osoblje, više ili visoke stručne spreme koje je u obavezi da se konstantno usavršava i sprovodi pedagošku praksu u skladu sa najnovijim saznanjima iz te oblasti.

Dete u vrtiću, osim saznanja iz različitih oblasti, stiče naviku da deli, poštuje pravila ponašanja, uči se strpljenju, odlaganju svojih zadovoljstava. Takođe, dete uviđa neophodnost saradnje, timskog rada, a istovremeno kroz programe sprovode se aktivnosti gde se radi na tome da se dete razvija kao neponovljiva i autenticna licnost.

 

Autor:
Emilija Filimonović
Vaspitač

Proizvod dodat za upoređivanje