Zaštita od štetnih UVA/UVB zraka proizvodima za fotoprotekciju kože

Zaštita od štetnih UVA/UVB zraka proizvodima za fotoprotekciju kože

Dolaskom toplijih dana više se izlažemo suncu. U umerenim količinama sunčanje i izlaganje suncu ima pozitivna dejstva, ali prekomerno izlaganje sunčevim UV zracima šteti koži, očima i imunom sistemu. Tokom proleća i leta sunčevim zracima se treba izlagati s posebnim oprezom i izbegavati period najjačeg sunca. Na planinama, prirodna zaštita se smanjuje za 7% na svakih hiljadu metara nadmorske visine. Sneg ima mogućnost da odlično reflektuje UV zrake, pa se nivo primljenog zračenja povećava za čak 100%. Voda i stene s druge strane reflektuju 50% UV zračenja. Iz tog razloga potrebno je da se zaštitimo od štetnih UVA/UVB zraka proizvodima za fotoprotekciju kože, kao što su kreme, losioni, mleka, fluidi i ulja. Apothecary je pripremio nekoliko smernica za odgovorno ponašanje na suncu u vidu preporuka za adekvatnu zaštitu.

Proizvode za zaštitu od štetnih UVA i UVB zraka treba naneti na kožu pola sata pre izlaganja suncu, a postupak je potrebno ponoviti na svaka dva sata dokle god ste izloženi sunčevim zracima. Na taj način se smanjuje oštećenje kože. Najbolje je da dozvolite da koža sama upije zaštitne proizvode bez dodatnog jakog utrljavanja. Preterano izlaganje suncu je opasno i predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Nemojte dugo da se zadržavate na suncu, čak i ako koristite proizvode za sunčanje. Proizvodi za zaštitu od sunca ne omogućavaju 100% zaštitu. Kako biste održali optimalan nivo zaštite nanosite dovoljnu količinu proizvoda za zaštitu od sunca na suvo lice i telo češće i obilnije, naročito nakon plivanja, boravka u vodi, treniranja, znojenja, tuširanja ili brisanja peškirom. Osobe koje imaju manje kose trebaju da nanesu proizvode za zaštitu od sunca na vrh glave ili da nose šešir. Dozvolite da koža u potpunosti upije proizvod i izbegavajte direktan kontakt s tkaninama i tvrdim površinama kako biste sprečili njihovu eventualnu prebojenost. Smanjivanje količine nanetog proizvoda na kožu će značajno umanjiti nivo zaštite. Uveče nanesite proizvode namenjene za posle sunčanja na telo i lice kako biste hidrirali, umirili i nahranili kožu lica i tela. Ne zaboravite da se zaštitite od sunca time što možete da nosite šešire, kape, kačkete, naočare za sunce, kao i laganu rastresitu odeću svetlijih boja od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan i svila. Boravite u hladu kada ste na otvorenom i ne izlažite se direktnoj sunčevoj svetlosti. Hidrirajte se redovno i imajte redovne lagane obroke. Na visokim temperaturama izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti poput vode.

 

Apothecary proizvodi za zastitu od sunca

Izbegavajte sate kada sunce pada na vrhuncu u periodu od 10:00 do 17:00 časova. Obratite pažnju da vrhunac perioda sunca može da se razlikuje u zavisnosti od kontinenta i geografske lokacije na kojoj boravite. Redovno proveravajte status UV indeksa na lokaciji na kojoj boravite. Kada je nivo UV indeksa visok, potrebno je da boravite u hladu. Obratite pažnju da strukture hlada poput drveća, palmi, nadstrešnica i suncobrana nisu sigurna zaštita od sunca. Budite posebno oprezni oko vode, peska i snega. Ove površine reflektuju i odražavaju štetne sunčeve zrake, što može da poveća mogućnost dobijanja opekotina od sunca, kao i oštećenja same kože. Proizvode za zaštitu od sunca čuvajte u hladu i ne izlažite ih direktnoj sunčevoj svetlosti, naročito proizvode koji su upakovani u aluminijumske bočice.

Dečija koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebnu zaštitu od sunca. Bebe starosti do 12 meseci nikako ne treba izlagati suncu. Ne izlažite decu i bebe direktnoj sunčevoj svetlosti i čuvajte ih u hladu. Izlaganje suncu dece do treće godine života mora biti minimalno, uz obaveznu zaštitu proizvodima za decu sa visokim zaštitnim faktorom. Tokom jakog sunca potrebno je zakloniti decu i staviti im šeširiće i kapice sa obodom dovoljno velikim da im štiti glave od jakog sunca. U bilo koje doba dana zaštitite nežnu dečiju kožu, posebno tokom igre napolju.

U svojoj ponudi, Apothecary trenutno ima preko 300 proizvoda namenjenih za zaštitu od sunca, koje uključuju kreme, losione, mleka, fluide i ulja za sunčanje, proizvode namenjene za posle sunčanja i ublažavanja opekotina, proizvode u vidu toniranih krema, fluida i pudera, kao i dnevne SPF kreme koje su namenjene za redovnu upotrebu u gradu.

 

Izvori informacija i preporuka: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Institut za javno zdravlje. Svetska zdravstvena organizacija (WHO World Health Organization). CDC Centers for Disease Control and Prevention. FDA US Food & Drug Administration. EUR-Lex Evropski Parlament i Veće.

Proizvod dodat za upoređivanje