Apothecary predstavlja najveći izbor proizvoda za zaštitu od sunca

Apothecary predstavlja najveći izbor proizvoda za zaštitu od sunca

Uživanje na suncu je prijatno i uvek donese pozitivnu energiju jer je Sunce važan izvor stvaranja vitamina D, zbog čega koža dobija lepu bakarnu boju. Koža upija sunčevu svetlost i kako bi ostala negovana potrebno ju je zaštititi proizvodima za zaštitu od sunca sa odgovarajućim faktorom koji odgovara tipu kože. Apothecary predstavlja najveći¹ izbor proizvoda za zaštitu od sunca od preko 370 proizvoda brendova kao što su Nivea Sun, Garnier Ambre Solaire, Eau Thermale Avène, Sisley, Biotherm, Chicco, Clarins, Lancaster, La Mer, Dior, Shiseido, Clinique, Collistar, Vichy, La Roche-Posay, Sebamed, Mustela, Eucerin.

Tokom leta se više izlažemo suncu, kako u gradu, na selu, planinama, tako i na moru, kao i tokom odmora. U umerenim količinama, sunčanje i izlaganje suncu imaju pozitivna dejstva, dok prekomerno izlaganje sunčevim UV zracima šteti koži, očima i imunom sistemu. Sunčevim zracima se treba izlagati s posebnim oprezom i izbegavati period najjačeg sunca. Na planinama, prirodna zaštita se smanjuje za 7% na svakih hiljadu metara nadmorske visine. Sneg ima mogućnost da odlično reflektuje UV zrake, pa se nivo primljenog zračenja povećava za čak 100%. Voda i stene s druge strane reflektuju 50% UV zračenja. Iz tog razloga potrebno je da se zaštitimo od štetnih UVA/UVB zraka proizvodima za fotoprotekciju kože, kao što su kreme, losioni, mleka, fluidi i ulja.

 

Proizvodi za zastitu od sunca u Apothecary internet drogeriji

- U periodu od juna do jula meseca ove godine, Apothecary je uradio istraživanje tržišta koje je obuhvatalo pregled ponude proizvoda za zaštitu od sunca u okviru internet apoteka, drogerija i parfimerija, a gde je broj i sama ponuda znatno manja nego što to Apothecary nudi. U okviru Apothecary ponude nalazi se preko 370 različitih proizvoda za zaštitu od sunca koja obuhvata proizvode poput mleka i losiona za telo, fluide, serume, dnevne SPF kreme, proizvode za brže tamnjenje kože, kao i proizvode za upotrebu nakon sunčanja i izlaganja suncu. Apothecary nudi izabranu selekciju proizvoda brendova poput Lancaster, Shiseido, Dior, La Mer, Clinique, Clarins, Estée Lauder, Sisley, Collistar, Biotherm, La Roche-Posay, Vichy, Garnier Ambre Solaire, Eau Thermale Avène, Sebamed, Nivea Sun, Mustela, Eucerin, Chicco, čime je predstavljena najveća¹ ponuda proizvoda za zaštitu od sunca, istakao je Vladimir Suvodolac, generalni direktor Apothecary drogerije.

Proizvode za zaštitu od štetnih UVA i UVB zraka treba naneti na kožu pola sata pre izlaganja suncu, a postupak je potrebno ponoviti na svaka dva sata dokle god ste izloženi sunčevim zracima. Na taj način se smanjuje oštećenje kože. Najbolje je da dozvolite da koža sama upije zaštitne proizvode bez dodatnog jakog utrljavanja. Preterano izlaganje suncu je opasno i predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Nemojte dugo da se zadržavate na suncu, čak i ako koristite proizvode za sunčanje. Proizvodi za zaštitu od sunca ne omogućavaju 100% zaštitu, a da biste održali optimalan nivo zaštite nanesite dovoljnu količinu proizvoda za zaštitu od sunca na suvo lice i telo, češće i obilnije, naročito nakon plivanja, boravka u vodi, treniranja, znojenja, tuširanja ili brisanja peškirom. Osobe koje imaju manje kose trebaju da nanesu proizvode za zaštitu od sunca na vrh glave ili da nose šešir. Dozvolite da koža u potpunosti upije proizvod i izbegavajte direktan kontakt s tkaninama i tvrdim površinama kako biste sprečili njihovu eventualnu prebojenost. Smanjivanje količine nanetog proizvoda na kožu će značajno umanjiti nivo zaštite. Uveče, na telo i lice nanesite proizvode namenjene za posle sunčanja kako biste hidrirali, umirili i nahranili kožu. Ne zaboravite da se zaštitite od sunca time što možete da nosite šešire, kape, kačkete, naočare za sunce, kao i laganu rastresitu odeću svetlijih boja od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan i svila. Boravite u hladu kada ste na otvorenom i ne izlažite se direktnoj sunčevoj svetlosti. Hidrirajte se redovno i imajte redovne lagane obroke. Na visokim temperaturama izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti poput vode.

Izbegavajte sate kada je sunce u zenitu, a to je u periodu od 10:00 do 17:00 časova. Obratite pažnju da vrhunac perioda sunca može da se razlikuje u zavisnosti od kontinenta i geografske lokacije na kojoj boravite. Redovno proveravajte status UV indeksa na lokaciji na kojoj boravite, jer kada je nivo UV indeksa visok potrebno je da boravite u hladu. Obratite pažnju da strukture hlada poput drveća, palmi, nadstrešnica i suncobrana nisu sigurna zaštita od sunca. Budite posebno oprezni oko vode, peska i snega. Ove površine reflektuju i odražavaju štetne sunčeve zrake, što može da poveća mogućnost dobijanja opekotina od sunca, kao i oštećenja same kože. Proizvode za zaštitu od sunca čuvajte u hladu i ne izlažite ih direktnoj sunčevoj svetlosti, naročito proizvode koji su upakovani u aluminijumske bočice.

Dečija koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebnu zaštitu od sunca. Bebe starosti do 12 meseci nikako ne treba izlagati suncu. Ne izlažite decu i bebe direktnoj sunčevoj svetlosti i čuvajte ih u hladu. Izlaganje suncu dece do treće godine života mora biti minimalno, uz obaveznu zaštitu proizvodima za decu sa visokim zaštitnim faktorom. Tokom jakog sunca potrebno je zakloniti decu i staviti im šeširiće i kapice sa obodom dovoljno velikim da im štiti glave od jakog sunca. U bilo koje doba dana zaštitite nežnu dečiju kožu, posebno tokom igre napolju.

U svojoj ponudi, Apothecary trenutno ima preko 370 proizvoda namenjenih za zaštitu od sunca, koje uključuju kreme, losione, mleka, fluide i ulja za sunčanje, proizvode namenjene za posle sunčanja i ublažavanja opekotina, proizvode u vidu toniranih krema, fluida i pudera, kao i dnevne SPF kreme koje su namenjene za redovnu upotrebu u gradu, na selu, na planini i u prirodi.

 

¹Istraživanje ponude proizvoda za zaštitu od sunca u internet apotekama, drogerijama i parfimerijama u Srbiji u periodu jun-jul 2023. godine.

Izvor: Apothecary.

 

Izvori informacija i preporuka: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Institut za javno zdravlje. Svetska zdravstvena organizacija (WHO World Health Organization). CDC Centers for Disease Control and Prevention. FDA US Food & Drug Administration. EUR-Lex Evropski Parlament i Veće.

Proizvod dodat za upoređivanje