Nega kože i usana tokom zime i skijanja

Nega kože i usana tokom zime i skijanja

Hidratacija kože i usana su važni u svakom trenutku, a posebno na suncu i vetru tokom uživanja u skijanju, snegu i na hladnom vazduhu. Usled spoljnih uticaja koža brzo izgubi svoju vlažnost i elastičnost zbog čega dolazi do suvoće i stvaranja bora. 

Odlazak na skijanje je možda jedan od najlepših zimskih događaja, posle novogodišnjih praznika. Bez obzira da li ste iskusni u skijanju ili tek pravite svoje prve "korake" na ski stazama, važno je da imate u vidu da nadmorska visina, sunce i hladan vazduh i vetar utiču na vašu kožu lica, telo, usne i kosu, kao i da je potrebno da ih zaštitite. Buđenje u planinama može biti dašak svežeg vazduha, ali za nespremne putnike, hladan, planinski povetarac koji se kotrlja sa padina može dovesti do više od glavobolje visinske bolesti.

Na skijanju je važno da koža bude hidrirana, jer su temperature ispod nule, a pri skijanju vetar može da isuši kožu i izazove njenu ispucalost. Zbog toga su hidratantni losioni, kreme kao i balsami za usne važni, jer na kožu nanose tanak sloj zaštite koja sve vreme deluje, štiti i hidrira kožu. Preporuka je da se ne zadržavate predugo na suncu, čak ni dok koristite proizvod za zaštitu od sunca. Bela boja snega dodatno reflektuje i pojačava svetlost. Izbegavajte direktno izlaganje suncu za bebe i malu decu i držite ih dobro prekrivene odećom, kao i kremom za sunčanje sa visokim SPF (≥30). Prekomerno izlaganje suncu je ozbiljna pretnja po zdravlje. 

Klima u planinama je izuzetno suva koliko god da sneg ili kiša padaju, kiseonika je manje iako je vazduh čistiji, dok je sunce mnogo jače i moćnije. Ovi uslovi mogu da izazovu primetnu razliku u vašoj koži u roku od samo nekoliko sati, a svakako posle nekoliko dana od dolaska u planine na visokoj nadmorskoj visini. 

 

Opekotine od sunca

Da li ste znali da je UV (ultra-ljubičasto) zračenje znatno veće na velikim visinama? Na pojedinim skijalištima su nivoi UV zračenja veći čak za 60% u odnosu na nivo mora, a za svakih 1.000 metara nadmorske visine, izlaganje raste za oko 4-10%. Tada su opekotine od sunca najčešći problem sa kožom.

Prevencija (pre skijanja): Nanesite količinu kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili 50, najmanje 15 minuta pre nego što izađete napolje i nanosite kremu na svaka dva sata. Fizički blokatori (sa sastojcima kao što je titanijum dioksid) imaju manje šanse da izazovu iritaciju kože nego hemijski blokatori.

Tretman (posle skijanja): Ohladite kožu alojom ili hladnim oblogama i nahranite je antioksidansima i vitaminima, poput vitamina C, da biste podstakli obnavljanje kože. Takođe, hidrirajte ceo organizam kako bi voda stigla do svih ćelija tako što ćete piti puno vode. Ujedno koristite hidratantnu kremu, ili odvojite jedan dan da biste svojoj koži dali odmor i odmorili se.

 

Opekotine od vetra

Niske temperature u kombinaciji sa niskom vlažnošću mogu da isuže i izgore kožu što dovodi do opekotina od vetra - crvenila, iritacije, suvoće, osećaja peckanja i ljuštenja kože.

Prevencija (pre skijanja): Pokrijte izloženu kožu na padinama rukavicama, šalom, maskom za lice ili kapom. Za područja koja nije moguće prekriti predlog je da se koristi bogata hidratantna krema koja deluje kao zaštitna barijera kože i pomaže u zaštiti od vetra.

Tretman (posle skijanja): Kada imate opekotine od vetra, nije preporučljivo stavljati bilo koju vrstu preparata koji sadrže hemikalije, već isključivo prirodne umirujuće sastojke poput šea putera, kamilice i lavande.

 

Suvoća kože

Planinski vazduh je suv i ne sadrži mnogo vlage, pa koža nema način da nadoknadi gubitak hidratacije, dok korišćenje jednostavne hidratantne kreme neće efikasno održati kožu vlažnom i hidriranom.

Prevencija (pre skijanja): Preporuka je da se koriste različiti proizvodi koji će se nanositi slojevito na sledeći način: prvo očistite kožu nežnim sredstvom za čišćenje, zatim nanesite hidratantni serum sa hijaluronskom kiselinom – sastojkom koji izvlači vlagu iz vazduha i može zadržati do 1.000 puta veću težinu u vodi, zatim nanesite bogatu hidratantnu kremu da biste zatvorili serum i zaštitili kožu od spoljašnjih uticaja. Ulja za lice poput argona i kokosa ne začepljuju pore i mogu pomoći u zadržavanju vlage.

Tretman (posle skijanja): Kako biste održali zdravu barijeru kože potražite proizvode sa hidratantnim sastojcima poput glicerina, hijaluronske kiseline, pantenola, uree, meda, dimetikona, skvalena i vazelina. Takođe, od vitalnog značaja je da pijete više vode nego uobičajeno kako biste kožu hidrirali od iznutra ka spolja.

 

Visinska bolest ili tupi beživotni izgled

Mnogi koji putuju na planine koje imaju visoku nadmorsku visinu verovatno su u nekom obliku iskusili takozvanu „visinsku bolest“. Koža može da reaguje na niži nivo kiseonika tako što će izgledati umorno i beživotno.

Prevencija (pre skijanja): Unos veće količine vode u odnosu na uobičajeno može mnogo da pomogne, ali je takođe važno da ponesete i proizvode za negu regije oko očiju. Pokušajte i sa duplom dozom u odnosu na uobičajenu, jer je oko očiju koža najtanja i pokazuje najviše znakova starenja.

Tretman (posle skijanja): Tretmani za lice proizvodima koji sadrže kiseonik su odličan način da se borite protiv njegovog nedostatka i povratite svoj živahan izgled, jer pružaju intenzivnu hidrataciju i čist kiseonik. Kroz ovakve tretmane kozmetičari takođe vrše piling kože eliminišući pepeljastu suvoću. Ukoliko ipak volite da se samostalno pobrinete za svoju kožu, kreme za mikrodermoabraziju mogu da pomognu, posle kojih je potrebno da nanesete hidratantnu kremu. Ovaj ritual ponovite nekoliko puta nedeljno kako biste povratili hidrataciju svoje kože.

Postoji mnogo načina kako da pripremite kožu za uspešno skijanje da biste blistali na ski stazi i izbegli opekotine od sunca, opekotine od vetra, ispucale usne i suvoću kože. Kolekciju izabranih proizvoda u Apothecary drogeriji možete da pogledate OVDE, koja uključuje proizvode brendova kao što su Lancaster, Dior, Shiseido, Guerlain, Sisley, La Mer, Clarins, YSL Yves Saint Laurent, Biotherm, La Roche-Posay, Vichy, The Golden Spartan, The Golden Goddess, Collistar, Eau Thermale Avène, Nivea Sun, Eucerin, Elizabeth Arden, Giorgio Armani, Garnier, Labello, Mixa, Neutrogena.

I ne zaboravite, ako idete na skijanje ili bar gledate i podržavate skijaše važno je da se pridržavate propisanih mera za zaštitu.

Proizvod dodat za upoređivanje