Delovanje:
Vitamin K i Vitamin D imaju značajne uloge u zdravom razvoju novorođenčadi i dece, pa su i potencijalno ozbiljne posledice po zdravlje dece u slučaju njihovog nedostatka. Vitamin K1 se još naziva i vitamin koagulacije krvi. Vitamin K1 je liposolubilan vitamin koji ima veoma važnu ulogu u koagulaciji krvi. Vitamin K1 sintetišu dobroćudne bakterije u crevnom traktu. Bakterije vrste Bacteroides su najčešće bakterije koje kolonizuju crevni trakt, a Bacteroides fragilis je jedna od najznačajnijih bakterija koja sintetiše Vitamin K1. Vitamin K1 ima ulogu u sintezi protrombina, osnovnog faktora koagulacije, faktora koagulacije II, VII, IX i X i drugih Gla proteina (npr. Protein C, protein S, protein Z). Majčino mleko sadrži izuzetno niske koncentracije vitamina K1 (1 -5 μg/L), za razliku od početnih formula za odojčad kojim bebe unose 50-60 μg vitamina K1. Zbog izuzetno niske koncentracije vitamina K1 u majčinom mleku, odojčad na prirodnoj ishrani su pod posebnim rizikom za razvoj deficijencije vitamina K1. Usled nedostatka vitamina K1 dolazi do deficita vitamin K – zavisnih faktora koagulacije (II, VII, IX I X), ozbiljnih krvarenja i oboljenja koje se naziva hemoragijska bolest novorodjenčeta.

 

Nakon rođenja novorođenčad primaju određenu dozu vitamina K1, zbog nepotpuno razvijenog digestivnog sistema. Majčino mleko ne sadrži dovoljnu količinu vitamina K1, zato se odojčadima koja su na ishrani majčinim mlekom, pored jednokratno primljene doze u porodilištu, preporučuje nadoknada vitamina K1 u dnevnoj dozi od 25 μg, počevši od 8. dana pa do kraja trećeg meseca nakon rođenja.

 

Vitamin D3 je bitan za normalan rast i razvoj kostiju i zuba. Pripada grupi liposolubilnih vitamina. Sintetiše se prirodnim putem u koži, gde pod uticajem sunčeve svetlosti iz neaktivnog provitamina D prelazi u aktivni Vitamin D3. Zajedno sa paratiroidnim hormonom doprinosi normalnoj apsorpciji i poboljšava iskorišćavanje kalcijuma i fosfora iz digestivnog trakta, te ima ulogu u normalnoj mineralizaciji kostiju. Vitamin D3 učestvuje u procesu ćelijske deobe, kao i sintezi proteina i kontrakciji mišića, pa doprinosi normalnom funkcionisanju mišića. Usled nedostatka Vitamina D3 može doći do demineralizacije kostiju i oboljenja koje se naziva rahitis. Rahitis obuhvata grupu oboljenja kod kojih postoji poremećaj mineralizacije (ugradnje kalcijuma i fosfora) u hrskavicu i kosti koje rastu. Kao posledica se javlja bujanje hrskavičavog i koštanog tkiva, što stvara karakteristična zadebljanja na tipičnim mestima. Kosti ostaju meke i dolazi do razvoja krhkih i lomljivih kostiju.

 

Prevencija: Kod svih novorođenčadi propisuje se primena vitamina D3 u dnevnoj dozi od 400 IJ (10 μg) od druge nedelje nakon rođenja do prve godine. Od prve godine života do kraja puberteta preporučena je primena u zimskim mesecima. Suplementacija vitamina K1 preporučuje se kod prevremeno rođenih beba i odojčadi, jer majčino mleko ne zadovoljava potrebe ovog vitamina kod beba. Vitup® Baby D3 + K1 obezbeđuje preporučenu dnevnu dozu vitamina K1 (25 μg) neophodnog za normalan proces koagulacije krvi i vitamina D3 (400 IJ) neophodnog za zdrav razvoj novorođenčadi i odojčadi i na taj način pomaže u normalnom rastu i razvoju kostiju i zuba.

 

Način upotrebe:
1 twist-off kapsula dnevno, od 8. dana do kraja 3. meseca nakon rođenja, posebno kod prevremeno rođene dece i odojčadi koja se hrane majčinim mlekom. Gornji deo kapsule (kapicu) okrenuti, povući i ukloniti. Kapsulu pritisnuti i sadržaj kapsule istisnuti direktno u bebina usta, na kašičicu iii pomešati sa mlekom.

 

Upozorenja i napomene:
Nikad nemojte stavljati celu kapsulu detetu u usta. Istisnite samo njen sadržaj! Ovaj proizvod se može koristiti samo pod medicinskim nadzorom! Proizvod predstavlja nutritivno nepotpunu namirnicu i nije pogodan za upotrebu kao jedini izvor hrane. Proizvod nije namenjen za parenteralnu upotrebu. Proizvod ne treba da uzimaju osobe osetljive na neki od sastojaka proizvoda. Čuvati na suvom mestu, zaštićeno od svetlosti na temperaturi od 15 °C do 25 °C. Čuvati van domašaja dece.

 

Sastav:
VITAMIN K1, VITAMIN D3, MASLINOVO ULJE; KAPSULA – ŽELATIN, ZGUŠNJIVAČ: GLICEROL, VODA; ANTIOKSIDANS: EKSTRAKT BOGAT TOKOFEROLIMA; FILOHINON; HOLEKELCIFEROL.

 

Lista sastojaka je prikazana samo u informativne svrhe. Svaka lista sastojaka je specifična i može da se razlikuje, menja ili varira tokom vremena. Sve formule su podložne promenama. Iako se trudimo da prikazana lista sastojaka bude tačna, ne možemo da garantujemo da je pouzdana, ažurna ili bez grešaka. Pre upotrebe proizvoda molimo pogledajte listu sastojaka na spoljnom pakovanju proizvoda ili uputstvu koje dobijete za potpunu, tačnu i ažurnu listu.

 

Pakovanje: 30 twist-off kapsula

005680012368

Preuzmite prateću dokumentaciju o proizvodu

Vitup® Baby D3 + K1

Uputstvo za Vitup® Baby D3 + K1

Preuzmite prateću dokumentaciju o proizvodu (172.45KB)

Pregled

Napišite vaš komentar

Vitup® Baby D3 + K1 30 kapsula

Doprinosi koagulaciji krvi, normalnom funkcionisanju mišića, rastu i razvoju kostiju i zuba. Vitup® Baby D3 + K1 je hrana za posebne medicinske namene koja sadrži kombinaciju vitamina K1 i vitamina D3 u optimalnoj dozi za upotrebu kod dece od 8. dana života do navršena 3 meseca za prevenciju stanja izazvanih nedostatkom ovih vitamina kod novorođenčadi.

Napišite vaš komentar

Povezani proizvodi

Pogledajte i ostale povezane proizvode

Takođe preporučujemo

Možda će vas interesovati neki od sličnih proizvoda
Proizvod dodat za upoređivanje