Delovanje:
5-MTHF (L-5 metiltetrahidrofolat)je aktivni, bioraspoloživi oblik folne kiseline – folat. Folna kiselina mora da se kroz niz metaboličkih procesa razloži do aktivnog oblika 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF) koji je ljudskom telu neophodan. 5-MTHF je već razloženi aktivni oblik koji telu obezbeđuje odmah ono što mu je potrebno. Nedostatak folata se javlja najčešće zbog smanjene resorpcije iz hrane, kao posledica korišćenja određenih lekova ili tokom stanja povećane potrebe kao što je trudnoća.

 

Folati su prirodna forma vitamina B9 i nalaze se u zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, integralnim žitaricama, mesu, citrusima, kvascu itd. Folna kiselina je sintetički oblik vitamina B9. Da bi se iskoristila mora da se pretvori u aktivni oblik kako bi telo moglo da je koristi. Ovaj aktivni oblik se naziva 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF). Dokazano je da folat ima veliki značaj u pravilnom formiranju i zatvaranju neuralne cevi fetusa (između 22.-28. dana posle začeća). Tada veliki broj žena i ne zna da je u drugom stanju, pa se savetuje uzimanje 5-MTHF-a pre začeća i tokom trudnoće, naročito u prva 3 meseca.

 

Folati igraju važnu ulogu u sintezi DNK, utiču na pravilno funkcionisanje svake ćelije u organizmu, stvaranju crvenih krvnih zrnaca, održavanju nižih koncentracija homocisteina (smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti), važan je u sintezi neurotransmitera.

 

5-MTHF EXTRAFOLATE-S® je aktivni oblik folne kiseline koji direktno ulazi u cirkulaciju i njegova bioraspoloživost je potpuna. Veoma je važan u procesu razvoja ćelija (DNK, RNK) naročito u prvim nedeljama razvoja ploda, neurotransmitera i u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Značajan je u planiranju trudnoće i prva tri meseca trudnoće pošto nedostatak nepovoljno utiče na razvoj ploda, dovodi do razvojnih defekata (nesrastanje neuralne cevi, spine bifide, rascep usne i gornjeg nepca). Važan je za sintezu neurotransmitera u mozgu (serotonina, dopamina, melatonina, epinefrina, norepinefrina) utičući pozitivno na raspoloženje, san, pamćenje, ponašanje.

 

Nedostatak folne kiseline:

- utiče na javljanje anemije

- megaloblastne anemije

- u trudnoći - dovodi do razvojnih defekata

- može dovesti do problema sa pamćenjem i raspoloženjem

- zajedno sa vitaminom B12 pretvara homocistein u cistein

 

Na taj način snižava nivo homocisteina u organizmu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

Način upotrebe:
Jedna kapsula dnevno ili po preporuci lekara.

 

Sastav:
FOLAT (L-5 METILTETRAHIDROFOLAT) 1mg.

 

Lista sastojaka je prikazana samo u informativne svrhe. Svaka lista sastojaka je specifična i može da se razlikuje, menja ili varira tokom vremena. Sve formule su podložne promenama. Iako se trudimo da prikazana lista sastojaka bude tačna, ne možemo da garantujemo da je pouzdana, ažurna ili bez grešaka. Pre upotrebe proizvoda molimo pogledajte listu sastojaka na spoljnom pakovanju proizvoda ili uputstvu koje dobijete za potpunu, tačnu i ažurnu listu.

 

Pakovanje: 60 kapsula

005680011008

Pregled

Napišite vaš komentar

5-MTHF 1mg 60 kapsula

Potpuno bioraspoloživ oblik metil folata. Značajan za razvoj ploda, nervni sistem, zdravlje srca i raspoloženje.

Napišite vaš komentar

Takođe preporučujemo

Možda će vas interesovati neki od sličnih proizvoda
Proizvod dodat za upoređivanje